Probiotika, prebiotika, postbiotika a jiná -biotika

autoři: prof. Ing. Eva Vlková, Ph.D., doc. Ing. Věra Neužil Bunešová, Ph.D. a doc. Ing. Jiří Killer, Ph.D.

Střevní mikrobiota má mnoho rozmanitých funkcí, které mohou být narušeny v důsledku dysbiózy. Navodit rovnovážný stav, tzv. eubiózu, lze nejlépe vhodným složením diety, popřípadě užíváním potravních doplňků ve formě probiotik, prebiotik a dalších biotik. Probiotika jsou živé mono či směsné kultury mikroorganizmů, které, pokud jsou podávány v dostatečném množství, poskytují hostiteli zdravotní přínos. Nejen živé mikrobiální buňky pozitivně ovlivňují naše zdraví. Stejnou funkci mohou plnit i složky mrtvých mikroorganizmů a mikrobiální metabolity, tedy paraprobiotika a postbiotika. Nejlepší cesta, jak zvýšit počet a podpořit aktivitu pozitivních mikroorganizmů v trávicím traktu je konzumace potravin bohatých na prebiotika. Prebiotika jsou nestravitelné složky potravy, které příznivě ovlivňují hostitele pomocí selektivního rozvoje a/nebo aktivity pozitivně působících bakterií v intestinálním traktu, což může zlepšit zdraví hostitele. Kombinace probiotik a prebiotik nazýváme synbiotikum.

citace: Vlková E., Neužil Bunešová V., Killer J.: Probiotika, prebiotika, postbiotika a jiná -biotika. Výživa a potraviny, 3, 76-79, 2021

Odkaz na publikaci